Eilinen vapaapäivä tuli siis todellakin tarpeeseen. Sai köllötellä sängyssä (ja miettiä meinaako aurinko ollenkaan nousta) ja käyttää koko päivän itsenäisyyspäivän illallisen valmisteluun. Olimme kutsuneet muutamia ystäviä syömään ja kommentoimaan kättelyleikkiä (mitä olisikaan itsenäisyyspäivä ilman tätä huvia), joten hieman piti järjestellä ja pohjustella illan mässäilyjä.
Kattaus. Kuvassa sivuroolissa myös uudet tuolit ja sohva! |
Tarjosimme seuraavanlaisen menun:
Porkkana-bataattisosekeittoa höystettynä silputulla korianterilla, paahdetuilla pinjansiemenillä ja smetanalla
Lihafondue ja lisäkkeet: rosmariiniranskikset puikuloista, herkkusieniä, paprikaa, tuoretta ananasta, hillosipuleita ja pikkukurkkuja. Kastikkeina thai-chilikastiketta, sipulikermaviilikastiketta, dijon-sinappia, omatekoista valkosipulimajoneesia ja pippurituorejuustoa.
Valkosuklaa-mustikkapannacottaa
Espressoa, pipareita ja sinivalkoisia karkkeja
Sanoisin, että varsin onnistunut kokonaisuus. Itse illalliselta ei ole valitettavasti yhtään kuvaa, koska meillä oli aivan liian hauskaa ja aivan liian kova nälkä (mikä lounas?) että olisin muistanut kuvailla näitä herkkuja :). Tässä kuitenkin vähän reseptien tynkää, jos jotakuta kiinnostaa kokeilla.
Alkuruokakeitto (tästä riitti juuri seitsemälle ruokailijalle)
2 isoa ja 1 pieni bataatti
6 pientä porkkanaa
2 kasvisliemikuutiota
1 prk Kipparijuusto-ruokakermaa
pinnalle:
korianteria silputtuna
pussillinen pinjansiemeniä paahdettuina
1 prk maustamatonta smetanaa
Kuori bataatit ja porkkanat. Pilko ne pienehköiksi kuutioiksi/viipaleiksi ja nosta isoon kattilaan. Lisää vettä sen verran, että kaikki palat peittyvät. Kuumenna ja lisää liemikuutiot. Keitä, kunnes juurekset ovat kypsiä. Kaada suurin osa keitinvedestä pois (itse otin sen talteen fonduen lihalientä varten, mutta ei sitä aina tarvitse säästää) ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää soseen sekaan maustettu ruokakerma. Keiton voi tehdä valmiiksi jo etukäteen ja lämmittää uudestaan vasta juuri ennen tarjoilua. Silpu korianteria ja paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Annostele nokare smetanaa keiton pinnalle ja lisää muut roskat. Nam!
Lihafondue ja lisäkkeet
1 naudan sisäfilee
1 rs tuoreita herkkusieniä
puolikas tuore ananas
1 iso paprika
1 prk hillosipuleita
1 prk pikkukurkkuja
n. litra lihalientä
erilaisia kastikkeita maun mukaan
Pilko kaikki pilkottava ja asettele esille kauniisiin kippoihin. Valmista lihaliemi tai lämmitä öljy. Lihat voi siis kypsentää fonduepadassa joko lihaliemessä tai öljyssä. Valitsimme tällä kertaa lihaliemen, koska olimme todistaneet keskiviikkoiltana järkyttävää savustusta olohuoneessamme, ja se sammutuspeitto on edelleen hankkimatta (testasimme siis takkaa uudestaan - tämä on niin pitkä tarina, että se ansaitsisi oman postauksensa).
Lihaliemi
2 porkkanaa paloina
3 valkosipulinkynttä
2 fond du chef lihaliemivalmistetta
sopivasti nestettä ;)
Käytin liemen pohjana alkukeitosta jäänyttä keitinlientä. En osaa tarkalleen sanoa kuinka paljon ylijäämälientä oli, mutta lisäsin perään vielä noin 6 desiä vettä. Kattilaan pääsivät myös paloiksi pilkotut porkkanat ja kolme kokonaista valkosipulinkynttä. Kun tämä sekoitus alkoi kiehua, heitin mukaan kaksi fond du chef -lihaliemiannosta (sellaisia Knorrin hyytelöitä). Annoin liemen kiehua ainakin noin tunnin verran matalalla lämmöllä, ettei se kuivuisi kasaan. Kun tuli tarjoilun aika, siivilöin liemen fonduepataan (Mies nappasi liemessä porisseen porkkananpalan ja kehui sitä mahtavan makuiseksi :)). Tämä osa illallista oli siis sitä "oikeaa kokkausta", eli kokeilun kautta ;).
Kastikkeista sipulikermaviilikastike ja valkosipulimajoneesi olivat itse tehtyjä, muut tulivat purkeista ja puteleista. Ensimmäiseen käytin kaksi purkkia kermaviiliä ja yhden pussin sipulikeittoaineksia. Kastike maustui jääkaapissa reilun tunnin verran ja maistui varsin mainiolta. Majoneesi on Miehen bravuuri, mutta jonkinlaista internetsistä löytynyttä ohjetta siihen luultavimmin sovellettiin. Ensimmäinen emulsioyritys ei onnistunut, mutta toisella kananmunalla sitten saatiinkin jo valmista. Maku oli ihana, en enää koskaan halua kaupan valmiita aioleita, kun helposti saa itsekin hyvää.
Rosmariiniranskalaiset
reilu kilo puikulaperunoita
(tuoretta) rosmariinia
suolaa
pippuria
öljyä
Kuori perunat ja pilko niistä haluamasi kokoisia lohkoja tai suikaleita. Me teimme tällä kertaa kapeampia ja enemmän "ranskismaisia" viipaleita, mutta hyvää tulee myös isommillakin lohkoilla. Kaada isohkoon pussiin öljyä ja sekoita mukaan rosmariinia, suolaa ja pippuria. Nostele perunat pussiin ja ravistele, jolloin öljymausteseos tarttuu perunoihin. Paista uunissa noin 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa heti.
Valkosuklaa-mustikkapannacotta (kahdeksan annosta)
tupla-annos Eevan valkosuklaapannacottaa
n. litra mustikoita
Muuten seurataan siis Eeva Kolun karpalo-valkosuklaapannacottaohjetta (tuplana), mutta karpalot on vaihdettu anopin keräämiin mustikoihin (ihan itsenäisyyspäivän hengessä, tästä tuli kivan sinivalkoinen jälkkäri).
Tein jälkiruuat aamupäivästä ja vein tuuletusparvekkeelle jähmettymään, kun omaan jääkaappiin ei mahtunut :D. Hyvin hyytyivät, eivätkä edes jäätyneet. Lisäsin vielä tarjoiluvaiheessa jäisiä mustikoita pinnalle. Tämä oli niin hyvää, että 2,5-vuotias kummipoikakin suorastaan nuoli kuppinsa tyhjäksi. Ehdoton hitti siis, ja tätä tehdään vielä usein uudestaan (oli itse asiassa jo toinen kerta, ekalla kerralla tehtiin ohjeen mukaan karpaloihin ja sekin oli kyllä hyvää, mutta omaan makuun nämä mustikat olivat jopa vielä vähän parempia).
Nimikoidut piparit, jokaiselle omansa. |
Kahvin kanssa tarjosin Kanniston leipomon pipareita, jotka olin omin pikku kätösin koristellut vieraiden nimikirjaimilla. Ja toki sinivalkoisia toffee-marianneja. Illan lopuksi olikin sitten hyvä köllähtää täpötäyden mahan viereen!
Ja tältähän se pöytä sitten aamulla näytti:
Ihana ilta, hyvät kemut ja parasta seuraa! Onkos sillä siivouksella nyt niin kova kiirus... ;) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kaunis kiitos kommenteista!