tiistai 21. tammikuuta 2014

Blini-ilta

Blinit kuuluvat alkuvuoteen. Ovat kuuluneet jo lapsuudessani, josta muistan lukuisia iltoja ystäväperheiden kanssa blineillä herkutellen - me muksut söimme aluksi omamme mansikkamurskan kanssa (erittäin hyvää, suosittelen!), kunnes totuimme "aikuisten makuihin" eli mäteihin, smetanaan yms.

Miehen kanssa olemme nyt jo useampana vuonna tavanneet kutsua ystäviä omaan kotiimme herkuttelemaan näillä paksukaislätyillä. Tapaa voisi kutsua jopa perinteeksi. (Sen sijaan perinteeksi emme halua enää blinikauteen liittyneitä vesivahinkoja, mutta ne ovatkin toivottavasti mennen kodin sulia lumia, ehheh...)

Sattuipa tänä vuonna niin, että Mies on kevään Tanskassa töissä. Lähtö oli sunnuntaina, joten sopivaksi blini-illaksi jäi käytännössä vain viime lauantai. Yhdellä puhelulla saimme hyvän ystäväpariskunnan lähes ex-tempore mukaan herkkuhetkeen.

Aiemmin olen muistaakseni käyttänyt taikinan ohjeena Annasta tai Me Naisista bongattua reseptiä, mutta tänä vuonna käyttöön valikoitui ravintola Eliten ohje. Hälytyskelloni eivät soineet, vaikka taikinan pohjaan tuli litra nestettä. Massiivinen määrä paljastui siinä vaiheessa, kun kulhostani meinasivat reunat loppua kesken.. Kaikki taikina saatiin kuitenkin mahtumaan, ja herkullisia lättyjä tuli paistettua kolme kukkurallista lautasta. :D Kaksi niistä saatiin tuhottua lauantaina, viimeistä aloitimme sunnuntain lounaalla, ja loput kai syön itsekseni tässä viikon mittaan.. Tästä annoksesta tulee siis riittävästi blinejä, todennäköisesti juuri sopivasti kuudelle hengelle, jos blinit ovat ainoa tarjottava.Eliten blinit:
Pohja
1 l maitoa (käytin luomukevytmaitoa)
15 g hiivaa
400 g tattarijauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Anna käydä huoneenlämmössä kuusi tuntia.

Taikina
1 plo 1-olutta (käytin Karhun tummaa, tuli erinomainen maltaan maku)
1 kananmuna
100 g vehnäjauhoja
1,25 dl valkuaisia (muistaakseni neljän munan valkuaiset riittivät tähän määrään)
1 rkl sokeria
1 rkl suolaa

Sekoita pohjaan olut, kananmuna ja vehnäjauhot. Lisää sokeri ja suola ja sekoita hyvin. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja nostele nuolijalla taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Paistamiseen runsaasti kirkastettua voita (ilman heraa). Paista tarpeeksi kuumalla pannulla!

Itse en käyttänyt kirkastettua voita, mutta korvasin laadun määrällä ;). Blineistä tuli mielettömän kuohkeita ja herkullia, tämä ohje pääsee jatkossakin käyttöön!

Päällisinä käytimme klassisia kirjolohen ja siian mätejä, smetanaa, sipulia, suolakurkkuja ja hunajaa sekä graavisiikaa. Eksoottisempina lisinä pöydässä oli wasabilla maustettua "kaviaaria" ja hauen mätiä, savustettuja muikkuja ja riikalaista kilohailia. Kyytipoikana tyhjensimme parin vuosikertavodkapullon pohjat ja jatkoimme Rieslingin ja Grüner Veltlinerin voimin jälkiruoka-Moscatoon asti. Kaikki saivat massunsa täyteen, joten iltaa voisi kutsua erinomaisen onnistuneeksi. :)
2 kommenttia:

  1. Nams, täytyykin kokeilla :) Mulle tosin ehkä ainakin alkuun sillä mansikkamurskalla höystettynä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän :D Mutta on siis superhyvää mansikallakin! Yleensä otan vähintään yhden nykyäänkin jälkkäriversiona, mutta tällä kertaa ei vaan mahtunut.. Ja noita päällisiähän voi tuunata just niin kuin itse haluaa :)

      Poista

Kaunis kiitos kommenteista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...